Zorg-Zangeres

Naast uitvoerend zangeres ben ik ook Zorg-Zangeres. Als Zorg-Zangeres zing ik tijdens Individuele Zangsessies samen met mensen met dementie. Toen ik voor het eerst hoorde over dit werk wist ik meteen dat ik dit wilde gaan doen: het past zo goed bij mijn wens om met mijn stem verbinding te kunnen maken. Als Zorg-Zangeres kan ik iets heel moois voor mensen doen en echt iets voor hen betekenen. Ik vind het een prachtige aanvulling op en verdieping van mijn werk als zangeres. Ik ben aangesloten bij Zingen in de Zorg en volg voortdurend de meest actuele onderzoeken op gebied van muziek en zang en dementie om me steeds te kunnen blijven ontwikkelen als Zorg-Zangeres. 

 

Ik vertel hieronder meer over de Invididuele Zangsessies, de wetenschappelijke kennis over muziek, zang en dementie en hoe je contact met mij kunt opnemen voor een Individuele Zangsessie. 

INDIVIDUELE ZANGSESSIES – DE KRACHT VAN SAMEN ZINGEN

Samen zingen blijkt van groot belang voor mensen met geheugenproblemen of dementie. Het geeft hen en de mensen om hen heen ontspanning en verlichting in een lange dag en helpt weer verbinding te vinden, ook als dat door bijvoorbeeld praten niet meer lukt. Veel mensen met dementie bloeien helemaal op door samen zingen.

Vooral in situaties waarin je elkaar niet meer begrijpt, kan samen zingen iemand weer in het hier en nu halen en tot rust brengen. Ook bij afasie, als mensen niet uit hun woorden kunnen komen, werkt zingen wonderbaarlijk. Als vanzelf komen liedteksten terug in het geheugen en zingt iemand volop mee. Vaak is daarna weer een gesprek mogelijk of spreekt men plotseling in volzinnen.

Foto door Roos van Yperen

Wat is een individuele zangsessie?

Een Individuele Zangsessie van mij is een uur op en top ‘quality time’. Ik kom thuis langs om samen een aantal zorgvuldig uitgezochte favoriete liedjes te zingen. Dat kunnen populaire liedjes zijn, maar ook klassieke liederen, popsongs of wereldmuziek. De muziek sluit 100% aan bij de voorkeuren van degene met wie ik ga zingen. Als naaste kun je – in overleg – meezingen of even ruimte voor jezelf nemen.

Doordat we tijdens de Individuele Zangsessies op een heel mooie manier verbinding maken, ontstaat er een bijzondere, vertrouwde en betrokken relatie. Ik ben niet alleen iemand om samen mee te zingen, maar ook iemand om mee te lachen en te huilen, om troost bij te vinden of herinneringen aan te vertellen. Door het zingen komen er vaak allerlei emoties vrij en herinneringen terug en daar is dus alle ruimte voor.

Beluister hier de NPO4 reportage met fragmenten uit een van mijn Zangsessies.

Waarom kiezen voor een individuele zangsessie?

Samen zingen – in de vorm van een Individuele Zangsessie – is bewezen effectief voor mensen met dementie. Het activeert slapende en verwaarloosde netwerken in de hersenen, zoals het muzikale en emotionele geheugen. Samen zingen geeft vrijwel altijd positieve energie. Emoties kunnen een uitweg vinden en dat werkt ontspannend en verzachtend. Zingen masseert als het ware de mens met geheugenproblemen weer wakker en haalt hem of haar weer naar het hier en nu. Wederzijds ervaar je helderheid en verbinding en mensen voelen zich weer meer bezield: weer ‘meer mens’.

Samen zingen helpt om je eigenheid, je identiteit, weer te ervaren en doet je zelfvertrouwen groeien. Zeker wanneer mensen zongen in een koor of deelnamen aan een muziekvereniging, ervaren zij veel geluk door weer samen dierbare muziek te zingen. Het sterkt hun zelfvertrouwen enorm: “Ik kan dit nog heel goed!

Samen zingen biedt mensen met dementie zelfs kansen op ontwikkeling. Wetenschappelijk is aangetoond dat samen zingen ontwikkeling laat zien op sociaal-emotioneel, fysiek, cognitief en muzikaal niveau. Mensen functioneren beter en verder onderzoek daarnaar is nog in volle gang en zeer hoopgevend. Uit alles blijkt dat Individuele Zangsessies de kwaliteit van leven en het algemene gevoel van welzijn en geluk van mensen met dementie en hun naasten duidelijk en sterk verhogen.

STEUN VOOR MANTELZORGERS EN ZORGVERLENERS

De Individuele Zangsessies hebben ook effect op mensen in de nabije omgeving van mensen met dementie, zoals naasten, mantelzorgers en zorgmedewerkers. Een Zorg-Zangeres inspireert en informeert hen ook: ik deel mijn kennis en ervaringen, zodat ook zij samen zingen in kunnen zetten tijdens dagelijkse activiteiten en zorgmomenten.

WAT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN INDIVIDUELE ZANGSESSIE?

Een Individuele Zangsessie van een uur kost €82,- (inclusief 21% BTW en reiskosten). Er is een goede kans op vergoeding vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB). Ik overleg dit graag met u en ondersteun waar nodig met de aanvraag.

Ik raad aan om een wekelijks terugkerende Individuele Zangsessie af te spreken. Zo ontstaat er vertrouwen, creëren we voorpret én wordt het kortetermijngeheugen geactiveerd.

Wilt u contact met mij voor meer informatie of om de mogelijkheden te bespreken? Voel je dan vrij om, geheel vrijblijvend, een bericht te sturen en ik neem zo snel mogelijk contact op. U kunt het contactformulier invullen of een mailtje sturen naar info@sannemallant.nl

Als Zorg-Zangeres werk ik in Noord-Holland in de regio Alkmaar (o.a. Alkmaar, Heiloo, Limmen, Castricum, Schoorl, Bergen). Als u verder weg woont kunnen we natuurlijk even overleggen over de mogelijkheden, of ik kan u in contact brengen met een collega.

ZORG-ZANGERS IN DE MEDIA

Wilt u horen of zien hoe een Individuele Zangsessie in zijn werk gaat? Afgelopen jaar verschenen er enkele prachtige reportages in de media. Eerder op deze pagina stond al de reportage die NPO Radio 4 maakte, waarbij ze kwamen opnemen tijdens een van mijn Individuele Zangsessies en mijzelf en oprichtster van Zingen in de Zorg, Maartje de Lint, interviewden. Verder verschenen een prachtige korte docu (videofragment) gemaakt door Kunstloc Brabant, met beelden van Maartje de Lint in een van haar Individuele Zangsessies, een reportage op 1Limburg met beelden van mijn collega Zorg-Zangeres Francine Recca, en een artikel in het NRC.