Begin 2021 ben ik aan iets ontzettend moois begonnen: een opleiding tot Zorg-Zangeres bij zangeres en coach Maartje de Lint van Zingen in de Zorg. Als Zorg-Zangeres verzorg ik Individuele Zangsessies bij mensen met dementie. Toen ik hierover las wist ik meteen dat ik dit wilde gaan doen: het past zo goed bij mijn wens om met mijn stem verbinding te kunnen maken met mensen. Als Zorg-Zangeres kan ik iets heel moois voor mensen doen en iets voor mijn medemens betekenen. 

INDIVIDUELE ZANGSESSIES - DE ZACHTE KRACHT VAN SAMEN ZINGEN

Samen zingen blijkt van groot belang te zijn voor mensen met geheugenproblemen of dementie. Het brengt hen verlichting in soms zware tijden. Het geeft hen en hun naasten ontspanning in een lange dag en helpt hen als praten niet meer verbindend is. Veel mensen met dementie bloeien helemaal op, wanneer ze samen met hun naaste zingen.

Vooral in situaties waarin je elkaar niet meer begrijpt, kan samen zingen iemand weer in het hier en nu halen en tot rust brengen. Ook bij afasie, als mensen niet uit hun woorden kunnen komen, werkt zingen wonderbaarlijk. Als vanzelf komen liedteksten terug in het geheugen en zingt iemand volop mee. Vaak is daarna weer een gesprek mogelijk of spreekt men plotseling in volzinnen.

pexels-marcus-aurelius-6787787-

Wat is een individuele zangsessie?

Een Individuele Zangsessie van mij is een uur op en top quality time, een warm bad voor je dierbare met dementie en voor jezelf als mantelzorger en de eventuele thuiszorgmedewerker.

Ik kom bij je dierbare thuis om samen een aantal zorgvuldig uitgezochte favoriete liedjes te zingen. Dat kunnen populaire liedjes zijn, maar ook klassieke liederen, popsongs of wereldmuziek. De muziek sluit 100% aan bij de voorkeuren van je dierbare. Als naaste kun je – in overleg – meezingen of even ruimte voor jezelf nemen.

 

Waarom kiezen voor een individuele zangsessie?

Samen zingen – in de vorm van een Individuele Zangsessie – is bewezen effectief voor mensen met dementie. Het activeert slapende en verwaarloosde netwerken in hun hersenen, zoals bijvoorbeeld het muzikale en emotionele geheugen. Samen zingen geeft vrijwel altijd positieve energie. Emoties kunnen een uitweg vinden en dat werkt ontspannend en verzachtend. Zingen masseert als het ware de mens met geheugenproblemen weer wakker en haalt hem of haar weer naar het hier en nu. Wederzijds ervaar je helderheid en verbinding en mensen voelen zich weer meer bezield: weer ‘meer mens’.  

“Ik kan dit nog heel goed!”

Samen zingen helpt om je eigenheid, je identiteit, weer te ervaren en doet je zelfvertrouwen groeien. Zeker wanneer mensen zongen in een koor of deelnamen aan een muziekvereniging, ervaren zij veel geluk door weer samen dierbare muziek te zingen. Het sterkt hun zelfvertrouwen enorm: “Ik kan dit nog heel goed!

 

Samen zingen biedt mensen met dementie zelfs kansen op ontwikkeling. Wetenschappelijk is aangetoond dat samen zingen ontwikkeling laat zien op sociaal-emotioneel, fysiek, cognitief en muzikaal niveau. Mensen functioneren beter en verder onderzoek daarnaar is nog in volle gang en zeer hoopgevend. Uit alles blijkt dat Individuele Zangsessies de kwaliteit van leven en het algemene gevoel van welzijn en geluk van mensen met dementie en hun naasten duidelijk en sterk verhogen.  

EXTRA STEUN VOOR MANTELZORGERS EN ZORGVERLENERS

De Individuele Zangsessies hebben ook effect op anderen in de nabije omgeving van mensen met dementie, zoals naasten, mantelzorgers en zorgmedewerkers. Een Zorg-Zangeres inspireert en informeert hen ook: ik deel mijn kennis en ervaringen, zodat ook zij samen zingen in kunnen zetten tijdens dagelijkse activiteiten en zorgmomenten. Zo kan iedereen profiteren van de positieve werking van Individuele Zangsessies.

WAT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN INDIVIDUELE ZANGSESSIE?

Een Individuele Zangsessie van een uur kost €80,- (inclusief BTW en reiskosten). Er is een goede kans op vergoeding vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB). Ik overleg dit graag met u en ondersteun u waar nodig met de aanvraag.

 

Wij raden aan om wekelijks een Zangsessie af te spreken. Zo ontstaat er vertrouwen, creëren we voorpret én wordt het kortetermijngeheugen geactiveerd.

 

Wilt u contact met mij voor meer informatie of om de mogelijkheden te bespreken? Voel je dan vrij om, geheel vrijblijvend, een berichtje te sturen en ik neem zo snel mogelijk contact met u op. U kunt het contactformulier invullen of een mailtje sturen naar info@sannemallant.nl

ZINGEN IN DE ZORG IN DE MEDIA

Wilt u horen of zien hoe een Individuele Zangsessie in zijn werk gaat? Afgelopen jaar verschenen er enkele prachtige reportages in de media. Hieronder links de reportage die NPO Radio 4 (geluidsfragment) maakte, waarbij ze kwamen opnemen in een van mijn Individuele Zangsessies en mijzelf en oprichtster en Zorg-Zangeres van het eerste uur Maartje de Lint interviewden. Rechts een prachtige korte docu (videofragment) gemaakt door Kunstloc Brabant, met beelden van Maartje de Lint in een van haar Individuele Zangsessies.